lt

Plaukų slinkimas vyrams

Plaukų slinkimas yra dažna vyrų problema: tam tikro laipsnio plikimą patiria apie 50 % vidutinio amžiaus ir 80 % vyresnio amžiaus baltaodžių vyrų. Manoma, kad vyrų plaukų slinkimą daugiausia lemia genetinių veiksnių, hormonų ir amžiaus derinys.

Plaukų slinkimas yra visiškai normalus fiziologinis reiškinys, kai per dieną iškrenta apie 10–70 plaukų, ypač juos plaunant. Plaukams būdingas tam tikras cikliškumas: jie auga, vėliau „miega“ ir jų mažėja, o tada jų vietoje išauga nauji plaukai. Sunkumų kyla tada, kai iškrenta daugiau nei 100 plaukų ir plauko negalima atkurti ar sustabdyti jų slinkimo.

Be androgeninės alopecijos, plaukų slinkimas gali būti susijęs ir su kitomis priežastimis, iš kurių dažniausias vartojamų medikamentų poveikis, stresas, neigiamas aplinkos poveikis ir nepakankama mityba, t. y. geležies, cinko ir vitamino B trūkumas. Bet kokiu atveju, kai tik pastebėsite, kad jūsų plaukai pradėjo sparčiau ir intensyviau slinkti, kreipkitės į gydytoją dermatovenerologą, kuris padės nustatyti priežastis.

Registruokitės konsultacijai

Dažniausia vyrų plaukų slinkimo priežastis. Dažniausia vyrų plaukų slinkimo priežastis.

Dažniausia vyrų plaukų slinkimo priežastis.

Dažniausia vyrų plaukų slinkimo ir retėjimo priežastis yra androgeninė alopecija. Manoma, kad tokio tipo plaukų slinkimas yra susijęs su genetiniais veiksniais, hormonais ir amžiumi. Jis gali pasireikšti jau dvidešimties metų amžiaus ir lėtai progresuoti iki nuplikimo, arba suaktyvėti tik vyresniame amžiuje, tuomet plaukai slenka daug stipriau ir greičiau.

Dažniausiai pirmiausia pastebimas plaukų retėjimas galvos odos šonuose, vėliau – ir centrinėje galvos odos dalyje. Pažengus plaukų slinkimui, plaukai lieka tik aplink smilkinius ir pakaušio sritį.

Vis dažniau androgeninė alopecija diagnozuojama ir moterims. Joms plaukų retėjimas pasireiškia kitaip nei vyrams: plaukai išslenka ir suplonėja tolygiai viršugalvio srityje. Pirmiausiai moterys pastebi išplatėjusią plaukų skyrimo liniją. Moterų androgeninė alopecija dažniausiai prasideda menopauzės metu ir su amžiumi dažnėja.

Alopecia areata – židininis plaukų slinkimas

Židininė alopecija (alopecia areata) yra antra pagal dažnumą plikimo būklė. Tai židininis plaukų slinkimas didesniame ar mažesniame galvos odos ar kūno plote. Ji būdinga abiejų lyčių atstovams. Jei iškrenta visi vienos srities plaukai, reiškinys vadinamas totalinė alopecija, o kai iškrenta visi plaukai: ir galvos, ir viso kūno – tai vadinama universaline alopecija.

Toks plaukų slinkimas prasideda dėl įvairių priežasčių, dažniausiai dėl autoimuninio sutrikimo, kai imuninė sistema puola plaukų folikulus ir taip sukelia pernelyg didelį ir greitą plaukų slinkimą.

Tokio tipo nuplikimas gali prasidėti ir po didelio streso, taip pat žmonėms, turintiems skydliaukės sutrikimų.

Skirtingai nuo androgeninės alopecijos, kuri sukelia nuolatinį plaukų slinkimą, po židininės alopecijos plaukai vėl atauga 90 % atvejų. Maždaug pusė žmonių, sergančių šia liga, plaukai atauga per pusmetį. Tačiau ligos eiga yra neprognozuojama, todėl gydymas visada rekomenduojamas.

Telogeninis plaukų slinkimas

Telogeninis plaukų slinkimas yra būklė, kai plaukai per greitai patenka į ramybės, arba „miego“, būseną ir vėliau per anksti iškrenta. Dėl to prarandama per daug plaukų, ir jų negalima atkurti, todėl plaukai išretėja visoje galvos odoje.

Paprastai tai yra laikinas plaukų slinkimas, kuris tęsiasi kelis mėnesius, vėliau plaukai atauga.

Telogeninio plaukų slinkimo priežastys yra įvairios: jis gali būti susijęs su dideliu stresu, toksinais iš aplinkos, kai kurių ligų pasekmėmis ar tam tikrų rūšių vaistų vartojimu. Moterims toks plaukų slinkimas gali pasireikšti menopauzės ar nėštumo metu ir po gimdymo. Taip pat dėl mikroelementų trūkumo, pavyzdžiui, geležies, cinko ir vitamino B.

Plaukų slinkimo gydymas „Sapiegos klinikoje“

Pastebėjus, kad per dieną iškrenta daugiau nei 100 plaukų, svarbu kuo greičiau kreiptis į gydytoją dermatovenerologą-trichologą. Konsultacijos metu specialistas gali atlikti skaitmeninį „TrichoScan“ plaukų svogūnėlių tyrimą, kuris padės tiksliai įvertinti Jūsų būklę. Atsižvelgdamas į tyrimo rezultatus, gydytojas sudarys individualiai pritaikytą gydymo planą, kuris paprastai apima įvairias galvos odos procedūras, sisteminį ir vietinį gydymą bei rekomendacijas priežiūros priemonėms namuose.

Procedūros, atliekamos „Sapiegos klinikoje“:

  • PRP plaukų injekcijos – pažangus gydymo metodas, kurio metu naudojama paciento kraujo plazma, praturtinta trombocitais ir augimo faktoriais. Šios medžiagos natūraliai skatina plaukų folikulų atsinaujinimą ir plaukų augimą. PRP terapija rekomenduojama pradiniuose plaukų slinkimo etapuose arba siekiant stiprinti plaukų struktūrą. Taip pat gali būti atliekamos PRP ARTREX procedūros papildytos mezoterapiniais kokteiliais, padedančios pasiekti dar efektyvesnius rezultatus.
  • Mezoterapija plaukams – nechirurginė, minimaliai invazinė procedūra, kurios metu į galvos odą suleidžiamas vitaminų, mineralų, antioksidantų ir kitų veikliųjų medžiagų kokteilis. Šios injekcijos maitina plaukų folikulus, kuriuose slypi plaukų stiprumas ir grožis. Mezoterapija ypač veiksminga plaukams, kurie slenka dėl maistinių medžiagų trūkumo.
  • Medikamentinės injekcijos plaukų slinkimui gydyti – šios injekcijos veikia tiesiogiai plaukų folikulus, padedant sušvelninti ar sustabdyti plaukų slinkimą. Medikamentines injekcijas skiriamos prie tam tikrų plaukų ligų, sėkmingai sustabdo ligos progresavimą, skatina plaukų ataugimą.
  • CYJ Hair Filler – moderni plaukų atstatymo procedūra, naudojanti peptidų terapiją. Ši procedūra padeda pagerinti galvos odos būklę, didina plaukų tankumą ir sumažina slinkimą, suteikdama plaukams gyvybingumo ir sveikumo. Procedūra yra minimali invazinė, gerai toleruojama ir tinkama tiek vyrams, tiek moterims, siekiantiems pagerinti plaukų būklę ir užkirsti kelią tolesniam slinkimui.

 

Kiekvienas pacientas yra unikalus, todėl svarbu, kad gydymas būtų pritaikytas būtent Jums. Dažniausiai pirmieji rezultatai pastebimi jau po pirmųjų gydymo mėnesių. Svarbu suprasti, kad nėra vienos universalios procedūros – norint pasiekti geriausius rezultatus, būtina nuosekliai laikytis gydytojo rekomendacijų.

Daugelis vyrų patiria plaukų slinkimą. Jei esate vienas iš jų, būtinai susisiekite su mūsų SAPIEGOS KLINIKOS specialistų komanda, kuri gali pasiūlyti naujausių gydymo būdų ir užkirsti kelią plaukų slinkimui. Kreipkitės į patikimą profesionalų komandą!

Registruokitės konsultacijai

Plaukų slinkimo gydymas „Sapiegos klinikoje“ Plaukų slinkimo gydymas „Sapiegos klinikoje“